Til alle som skal ta toget hjem i morgen

Toget går sakte. Det er så mange stopp det skal innom. Så mange steder det skal kjøre forbi. Forbi fjell, over fjell og langs skog.  Å ta Bergensbanen er som å være statist i en norsk propagandafilm. Spesielt når man har skiene sine i bagasjehyllen som er ment for slikt bruk, og har brunost på matpakka. Man blir så norsk at det grenser mot det latterlige. Det er like før man forteller sidemann at det er typisk norsk å være god, og Gud nok er norsk han også. Det eneste som stopper en slik samtale, er nettopp det at man er norsk, og derfor ikke snakker med sidemann på toget.

Han sukker over klisjéfylt det er av ham å sitte på toget. Han måtte hjem til påske, og flyene var fylt opp av folk som hadde planlagt påskeferien sin rett etter jul. Han hadde ikke planlagt ferien før i går, og da var toget det eneste som hadde plass til ham. På togstasjonen hadde han begynt på Lasso rundt fru Luna, og følt seg litt som om Ask da han raste inn på stasjonen ett halvt minutt før toget skulle gå. Heldigvis var ikke NSB i rute i dag heller. Han var kanskje litt lavere enn Mykles hovedperson, men hadde forandret etternavnet sitt, og det lå noteark i kofferten.

Egentlig skulle han lese Anna Karenina på toget. Det var tredje gang han hadde begynt på den, og det hadde nesten gått på selvrespekten løs. Han hadde prøvd å komme seg gjennom boka like lenge som hadde han vært gift, og selv om han ikke hadde vært gift så lenge, begynte det hele å bli litt flaut. Han hadde tenkt å ta med seg krim, men i siste øyeblikk hadde han ombestemt seg. Krim er nå en gang ikke litteratur, hadde han tenkt arrogant for seg selv. Etterpå hadde han tenkt at en voksen mann som ikke greier å lese russiske klassikere ikke burde mene noe om andres lesevaner. Så nå leste han om togspor som fører hjem, og tenkte at det var mye sannhet at det lå mer håp i de som førte mot utlandet.

Toget gikk fort, men toget gikk sakte. Han kom ikke på en eneste god sang om det å reise hjem til påske. Burde ikke påskeharen i hvert fall ha en egen sang? Julenissen fikk sitte i en slede, mens påskeharen måtte hoppe helt selv. Fortjente ikke påskeharen en egen sang? Haren skilte ikke mellom gode og onde, og han trengte ikke ønskelister for å vite hva folk ville ha. Påskeharen var på mange måter en ekte sosialdemokrat, tenkte han mens han tok en pause fra Mykles digresjoner. Han kunne ikke huske å ha lest hvor påskeharen var resten av året. Og hadde han hjelpere som hjalp til med å male eggene? Jo mer han tenkte på det, dess mer syntes han at påskeharen fortjente en sang til trøst og oppmuntring der han hoppet ensomt fra hus til hus.

Han la fra seg boken og så gjennom vinduet. Han greide ikke å samle tankene sine, han greide ikke å fokusere på sidene foran seg og han greide ikke å bestemme seg for om han reiste hjem eller bort. Toget kjørte forbi skog og små stasjoner. Han tenkte at grunnen til at vi ikke har de store festsangene om påskeharen, er at man ikke reiser hjem til påske med gaver i kofferten. Man har ikke lett i ukevis etter den perfekte sjokoladen, og man trenger ikke å tenke på hvem man skal gi påskeegg til i år. Alle får egg av haren, og så er det hele over. Påsken er i grunn en rar høytid hvis man ikke tror på Jesus. Hvis man ikke er helt overbevist om at graven var tom, blir man fort litt rastløs på Skjærtorsdag og Langfredag. Man har ingen gaver å leke med, og det er lenge til man får sjokolade. Når man så på elitistisk grunnlag nekter å lese krim, har man en kjedelig uke i vente.

Toget går fort, og toget går sakte rett før påske. Det er så mange stopp det skal forbi. Det er så mange som skal gå av på steder som før var hjemme, mens nå er blitt noe annet. Gjennom fjell, over fjell og langs skog glir toget frem. På siste stopp skal en mann gå av og nynne litt på en nykomponert sang om påskeharen. Når han går ut av stasjonen slutter han å være statist i en film om norsk natur, og blir hovedpersonen i en film han ikke helt vet hva handler om.

Advertisements
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized og merket med , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s